Żłobek

Ikona telefonu Tel. 604 472 570

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Przedszkole

Ikona telefonu Tel. 535 172 235

Jak wygląda kwestia wyżywienia dzieci w żłobku?

Dzieci od najmłodszych lat potrzebują posiłków bogatych w wartości odżywcze - jest to kwestia niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju. Z racji, że dużą część każdego dnia maluchy spędzają w żłobku, warto zwrócić szczególną uwagę, aby dana placówka potrafiła zadbać o odpowiednie wyżywienie.

Co mogą i czego nie powinny spożywać dzieci?

Przede wszystkim dieta musi być odpowiednio dostosowana do wieku dziecka. Dla najmłodszych kwestia wyżywienia jest nieco mniej skomplikowana, ponieważ powinny one otrzymywać produkty dedykowane dla konkretnego przedziału wiekowego w formie: mleka modyfikowanego typu Nan lub Bebiko, gotowych kaszek, kleików, przecierów czy lekkostrawnych miksów. Wymienione produkty pozwalają na prawidłowy rozwój i są najbezpieczniejszą opcją dla maluchów.

Dla nieco starszych dzieci powinno zapewnić się dużą ilość warzyw oraz różnorodne posiłki przygotowywane z produktów nieprzetworzonych, oraz niskoprzetworzonych. Istotnym problemem w obecnych czasach jest zawartość cukru, który jest dodany nawet w produktach spożywczych, w jakich byśmy się nie spodziewali. W związku z tym warto zwrócić uwagę, aby podawać dzieciom przekąski ze znikomą ilością cukru.

Wybierz żłobek z jadłospisem i własną kuchnią

W temacie wyżywienia dzieci przez żłobek, jedną z najistotniejszych kwestii jest indywidualne podejście. Dana placówka powinna uwzględniać preferencje (a także występujące alergie) podopiecznych, a wszelkie sprawy związane z serwowanymi posiłkami należy omówić z rodzicami. Co więcej, warto aby opiekunowie zadbali o możliwość dokładek, a także o to, aby dzieci mogły skosztować nowych potraw - jednocześnie nie mogą być one zmuszone do jedzenia.

Chcąc mieć pewność tego, co jest serwowane, najlepiej wybrać żłobek prowadzący jadłospis oraz posiadający własną kuchnię, która pozytywnie przeszła opinię sanitarno-epidemiologiczną. Posiłki przygotowywane na miejscu będą nie tylko smaczniejsze dla dzieci, ale przede wszystkim łatwiej zadbać o jakość produktów i sposób przyrządzenia. Dobrze sporządzony jadłospis powinien natomiast zawierać dokładnie informacje o składzie każdego posiłku. Co więcej, powinien on uwzględniać zachowanie norm zapotrzebowania kalorycznego oraz proporcji pomiędzy przyjmowanymi węglowodanami, białkiem oraz tłuszczem.