Żłobek

Ikona telefonu Tel. 604 472 570

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Przedszkole

Ikona telefonu Tel. 535 172 235

Przedszkole z własnym wyżywieniem czy z cateringiem? Które rozwiązanie lepsze?

Większość pracujących rodziców posyła swoje pociechy do przedszkola w celu zapewnienia im optymalnych warunków do rozwoju. Jest to bowiem miejsce, w którym dzieci mogą rozwijać swoje kmpetencje społeczne, przebywając w gronie zbliżonych wiekowo maluchów i są odpowiednio stymulowane intelektualnie oraz emocjonalnie przez wykwalifikowaną kadrę pedagogów.

Ze względu na ważną rolę w życiu naszego przedszkolaka, jaką pełni w tym okresie życia placówka oświatową, stajemy przed nie lada wyzwaniem szukając tej właściwej dla naszego dziecka. Wybierając odpowiednią dla naszego dziecka placówkę na naszą decyzję może wpływać szereg czynników począwszy od lokalizacji przedszkola, opinii innych rodziców, kadry nauczycielskiej, po wysokość opłat miesięcznych oraz rodzaj wyżywienia serwowanego najmłodszym. Jako doświadczona kadra pedagogów prywatnej placówki Elfik w Sosnowcu, posiadamy ogromne porównanie w zakresie sprawdzających się w praktyce rozwiązań i dlatego postanowiliśmy się nimi z Państwem podzielić i tym samym mamy nadzieję przyczynić się do ułatwienia Państwu podjęcia właściwej dla Państwa decyzji. W niniejszym artykule chcielibyśmy się skupić na kwestii wyżywienia w przedszkolach, ponieważ mogą one przybierać dwie formy. Pierwszą z nich jest wyżywienie dostarczane przez firmę cateringową, drugim przykładem są przedszkola z własnym wyżywieniem. Na pytanie o to, które są lepsze i jakie są zasadnicze różnice pomiędzy nimi, postaramy się odpowiedzieć w niniejszym wpisie. 

Nasz wybór to przedszkole z własnym wyżywieniem

Wszelkie podejmowane w przedszkolu decyzje powinny mieć na względzie dobro dziecka, dlatego w naszej placówce zdecydowaliśmy się na prowadzenie własnej kuchni, która daje nam możliwość dostosowania żywienia najmłodszych do ich indywidualnych potrzeb i preferencji. Okres przedszkolny przypadający na czas intensywnego rozwoju całego organizmu dziecka skłania nas do zastosowania u dzieci diety bogatej we wszystkie składniki budulcowe niezbędne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania całego organizmu. Istotnym jest dla nas także wspieranie prawidłowych nawyków żywieniowych, które pozostaną dzieciom na długie lata. Dlatego serwowane dzieciom przez naszą kuchnię posiłki muszą spełniać kilka istotnych kryteriów, nim trafią na stoły. Posiłki muszą być zdrowe, smaczne, różnorodne oraz podane w ciekawej formie, aby zachęcały najmłodszych do ich spożycia.

Własna kuchnia czy catering — wady i zalety każdego z rozwiązań

W każdym przedszkolu trafiają się dzieci, które lubią jeść oraz takie, które grymaszą lub są z natury niejadkami. Zgodnie z zaleceniami rodziców dotyczącymi ich pociech, podejmujemy wszelkie próby, aby posiłki spożywane przez najmłodszych stały się przyjemnym rytuałem każdego dnia spędzonego w naszej placówce. Jednocześnie wiemy, że są dzieci, które z różnych względów, czy to zdrowotnych, czy nawykowych potrzebują jeść częściej, dlatego zdecydowaliśmy się na prowadzenie własnej kuchni w przedszkolu, co znacznie ułatwia serwowanie maluchom dań. Kuchnia znajdująca się w wyposażeniu przedszkola wymaga zdobycia stosownych opinii sanitarnych oraz przeznaczenia do tego celu osobnego pomieszczenia, które będzie połączone z salą przeznaczona na jadalnię dla dzieci. Z pewnością zamówienie gotowych posiłków dostarczanych na konkretną godzinę przez firmę cateringową, wydaje się być dużo wygodniejszym rozwiązaniem, my jednak postawiliśmy na możliwość oferowania najmłodszym nielimitowanych ani czasowo, ani ilościowo posiłków o każdej porze. Dzięki temu mamy także możliwość osobnego przygotowania posiłków dla dzieci mających problemy z alergia pokarmową, diabetyków itd.  Własna kuchnia sprawia, że dokładnie wiemy co trafia do potraw Państwa dzieci, a zatrudnione u nas kucharki, posiadające ogromne doświadczenie w karmieniu najmłodszych, są w stanie wziąć pod uwagę każdą potrzebę maluchów na bieżąco. Podajemy dzieciom zdrowe dodatki do zup, zachęcając je do kosztowania potraw. Ponadto dzieci mają stały dostęp do wody oraz przekąsek w postaci ciastek, biszkoptów i dżemów z minimalną zawartością cukru.